Bones!

Aquest blog és una iniciativa de gent del món de la neu, malalts incurables de l’esquí-alpinisme. Així doncs, va dirigit a tots els amants dels esports de la neu. La idea que ens motiva a l’hora de crear aquest blog és la d’aportar informació rellevant sobre les neus dels Pirineus orientals a les persones que volten pels cims durant el període hivernal i primaveral.

Volem començar dient que no volem caure en els errors d’altres propostes similars, que passen per sobre de la feina feta pels organismes oficial. Cal deixar clar que respectem la feina feta per les persones que treballen per aquests organismes, tenint en compte els pressupostos que els hi són destinats.

Malgrat aquest respecte, ens cal fer algunes observacions:

 1. Els B.P.A. del I.G.C. són emesos a primera hora de la tarda, el que genera un cert desajust que, per les persones més assídues a aquesta mena d’activitat, pot resultar un problema.Les persones que tenim un coneixement extens sobre la problemàtica de les neus -que malgrat ser relativament profund, no deixa de ser-ho en l’àmbit amateur-, tenim coneixements suficients per reavaluar la situació sobre el terreny, però sabem que no tothom pot fer aquest exercici.A l’Aran, Lauegi s’ho curra i l’edita entre les 7 i les 8 amb dades recents. Tenen els recursos, la motivació, i la comprensió que amb les noves tecnologies, la info pot estar al mòbil abans de sortir. Ens traiem el barret.Cal dir que hi ha debat sobre l’horari adient. Algunes posicions defensen que editar a la tarda afavoreix dades recents i amb més reculls per fer la predicció, de manera que té certs avantatges pel que fa a la qualitat de les dades (Canfranc n’edita ara un a les 16 h amb aquest raonament). Nosaltres no acabem de compartir del tot aquesta lògica. De vegades hem corregit el BPA del dia de dos punts i ens hem trobat a la tarda el mateix reajustament. És però un tema difícil.
 2. Els B.P.A., a causa de la limitació de recursos a la que estan sotmesos, tenen una durada limitada, deixant fora d’aquest ventall èpoques de l’any que comprèn aproximadament des del desembre a l’abril, deixant fora un ventall del calendari que en el que nosaltres encara anem sovint a la recerca de la neu.
 3. També per motius de pressupostos, entenem que els B.P.A. estan molt limitats pel que fa a les mostres que prenen, que extrapolen a tota una regió. Són sens dubte persones motivades que fan la seva feina tan bé com poden, que és molt, però amb un pressupost més generós tindrien més personal per més hores de camp.
 4. A causa del seu caràcter oficial, els B.P.A. es veuen molt condicionats per temes de geografia política. D’aquesta manera es donen de vegades notables contradiccions entre bolletins de Meteofrance, I.G.C. i l’Institut d’Estudis Andorrans, que segons hem pogut observar, arriben a variacions que han arribat, a voltes, de fins a dos punts. Ens demanem si en algunes ocasions no hi ha en alguns dels organismes citats una certa tendència a l’exagerar per prudència (Per exemple a inicis de desembre del 2017 el nou BPA d’Andorra, que s’estrenava, havia penjat al BPA un 5, dos dies seguits). Pensem que és tirar-se un tret al peu, perquè llarg termini fa decaure la confiança del col·lectiu d’esquiadors i alpinistes en aquests organismes. Avancem doncs críticament però sempre amb respecte.

Dit això, volem fer uns aclariments que han de servir com a declaració de principis.

 • No és el nostre objectiu, en cap cas, substituir, rivalitzar, millorar o amplificar la informació proporcionada pels organismes oficials. Nosaltres opinem però la referència per a totes les persones que practiquen alpinisme ha de ser en primera instància la referència oficial. Nosaltres només som amants de la neu i no pretenem passar d’aquest rengló!
 • Com que no som professionals en matèria de predicció, no aspirem a ser referents de cap mena i en cap cas, pel que fa a la seguretat en la muntanya.
 • Únicament, volem aportar la nostra experiència i les nostres valoracions sobre el terreny perquè cadascuna de les persones tingui més dades per treure LES SEVES PRÒPIES CONCLUSIONS.
 • Hi ha molta informació que per a nosaltres pot ser importants i que els B.P.A. ni tan sols tenen en consideració, perquè no és la seva tasca. Per exemple, les barreres que es tanquen en determinats períodes de l’any, els accessos per carreteres, etc., que per nosaltres sí que pot ser un factor determinant a l’hora d’escollir una sortida.
 • El medi de la neu és un medi que, en última instància i malgrat totes les semblances d’estabilitat, segueix sent imprevisible i perillós. És per això que cal ser prudent sempre i complir els protocols. Per avançar amb seguretat, les millors eines són les lectures i els cursos especialitzats. Si t’agrada la muntanya hivernal, forma’t constantment. A més de reforçar la teva seguretat, si tens un mínim de curiositat intel·lectual, et farà adquirir un meravellós bagatge cultural sobre allò que tant t’estimes: la neu. Estudiar sempre és un plaer!
 • Entenem que l’alpinisme és un esport de risc, qui el practica és conscient d’aquest vessant de l’activitat i que cadascú n’ha de fer la gestió que consideri oportuna, a consciència. Cada persona és responsable dels seus actes i hauria de prendre les seves decisions basades en una bona formació, una bona font de dades i bones fonts d’informació. En aquest procés de tria d’informacions no aspirem a prendre cap posició privilegiada, al contrari, ens agradaria ser una font secundària i per reforçar decisions ja preses.
 • Aquest Blog NO és, ni vol ser, ni serà un blog de nivologia o de predicció, sinó de diverses i variables informacions d’experiències en la muntanya.

Així doncs, en aquest blog no trobaràs una avaluació meteorològica o nivologia, sinó qualsevol experiència que hàgim viscut en l’entorn de la neu i que creiem que pot ser-te d’alguna utilitat. Sense cap voluntat d’assentar càtedra, si no més avisat amb la idea de fer bones aportacions en el debat i avançar plegats, dialècticament, en el coneixement col·lectiu del medi hivernal.

Esperem malgrat tot que la informació aportada et sigui d’alguna utilitat.

Es desprèn del que acabem de dir que tot feedback serà molt benvingut i correspost.

Guille
Latitud.cat