Com que el DVA PIEPS DSP PRO és un embolic i, a més, no trobaràs cap manual en català, et donem un cop de mà amb el tema.

Sembla que el DSP (que va reemplaçar l’original DSP Peps) apareix poc després que Black Diamond compri Pieps (pel 2013). El nou model PRO el millora sobre alguns punts l’original de manera notable, tot i que no el supera en tots els aspectes. El model, sota la marca de BD, és també una mica més económic.

El Pieps DSP SPORT és un model una mica més simple que l’anàloga DSP PRO. Cal dir que per a usuaris ‘amateurs’ complirà sobradament les vostres necessitats; fins i tot les funcions adicionals del Pro us poden resultar innecessàries, fins i tot ‘liantas’. A més t’estalviaràs prop de 100 € –segons on compris. Ara et resumim les característiques addicionals del Pro, que necessiten d’una mica de concentració, estudi i pràctica per treure-li tot el partit, perquè el seu ús no és gens intuïtiu.

El DSP PRO disposa d’un botó addicional d’escaneig que gestiona la majoria de les funcions addicionals del Pro (que no té el SPORT).

Augment del rang de recerca
Punt Positiu: El Pro té una amplada de cerca de 60 metres contra els 50 del DSP Sport. Pieps assegura que aquest augment es va aconseguir mitjançant una antena diferent i més cara.
Punt negatiu: En les diverses proves que alguns especialistes han realitzat amb el DVA Sport i Pro, asseguren que «els rangs són estadísticament idèntics». A més, trobar la víctima massa d’hora pot ser un inconvenient, ja que el seguiment de les línies de l’ona d’emissió pot complicar la recerca (més recorregut, no sempre possible)

Commutador automàtic
Igual que amb el SPORT, es pot activar una funció per què el PRO passi automàticament a la recerca de la transmissió si el transceptor no rep cap senyal de moviment durant la recerca. El DSP PRO es torna automàticament després d’un minut sense moviment mentre que l’Esport es torna automàticament després d’un nombre fix de minuts.
La funció de reactivació automàtica només es pot habilitar / desactivar en un centre de servei de Pieps, encara que models més recents ho permeten passant de search a send sense pitjar el botó lock. Aquestes balises donen molta advertència, tant abans de tornar-hi com després, de manera que no es torni a equivocar per error durant una cerca. Informeu-vos amb més profunditat sobre aquest punt si us interessa o us cal.
Punts positius: ultra performància de l’aparell en situacions de risc
Punts negatius: no el faràs servir gaire i et pot portar a un enrenou en un moment ja prou tens si la tens activada.

Vida de la bateria
Les bateries duren més temps en el DSP Pro (400h en emissió) i DSP Sport (200h) que en els primers DSP antic.
Punts positius: El PRO dobla les performancies dels altres transmissors

Comprovació grupal (paràmetres de transmissió)
El PRO pot comprovar la freqüència, la longitud de l’ona o impuls i la durada del període d’altres transceptors. Per utilitzar aquesta característica, activeu el PIEPS PRO (SEND) i, a continuació, manteniu activat el botó “MARK” quan aparegui “CH” a la pantalla. Quan el vostre DVA estigui dins d’un metre de rang de transmissió, es mostrarà la distància del rang de transmissió (és a dir, entre 0,1 i 0,9 metres). Es mostrarà “Er” si el rang de transmissió no està dins de les especificacions.

Funció d’escaneig
En un escenari de multivíctimes, aquesta opció és un pepino. Proporcionarà informació no només sobre el nombre d’enterraments, sinó sobre la seva distància aproximada (sabràs si tens víctimes a proximitat, a menys de 3m l’una de l’altra, amb el que comporta i et faràs una idea general de la situació)
Si prems i deixes anar el botó SCAN mentre estàs en mode recerca (primer s’esborraran tots els senyals prèviament suprimides), i es mostrarà al DVA la quantitat de transmissors dins de 5, 20 i 50 metres.
La funció d’escaneig està disponible al DSP Pro i al DSP original (però no al Tour o a l’Esport).

Control de freqüència
Prement i mantenint el botó SCAN durant tres segons en mode recerca, s’activa el provador de freqüència de DSP (alliberant el botó, s’apaga el provador de freqüència). Si el desviament de la freqüència està entre 0 i 30, tot ok. Si passa dels 80, tenim un problema i cal portar el DVA al taller a revisar el software.

Suport TX600
Prement i mantenint els botons MARK I SEND durant tres segons en mode RECERCA es buscarà en una altra referencia per cercar un emissor TX600 (per exemple DVA gossos i material).

Inclinòmetre
Prement i mantenint el botó SCAN durant tres segons en mode emissió, activa l’inclinòmetre del DSP PRO.
Punts positius: No cal recordar-te, si tens aquest dva, la importància de conèixer els pendents oi? Punts positius: Vigila, perquè si estàs mesurant una inclinació amb el DVA a la mà i et sorprèn una allau (fet d’una improbabilitat màxima, cal dir-ho) trobaran el teu DVA però és pràcticament impossible que encara el duguis a la mà…


Problemes detectats

  • S’han detectat diversos problemes en cas de multi víctimes:

    • problemes d’anul·lació de víctimes amb el botó MARK (de vegades cal prèmer varis segons, de vegades dos cops…),

    • problemes de reavaluació de distàncies un cop marcada la primer víctima

    • problemes per detectar el nombre de víctimes quan son més de tres.

Problemes detectats en el DSP PRO

Però no tot és un camí de roses. El DSP PRO falla de manera inexplicable en el marcatge i detecció de grups de més de tres persones. Fa coses rares. Li costa trobar les distàncies, li costa reubicar-se després del marcatge, etc.

Si fas servir la funció de marcatge quan facis el protocol del grup te’n donaràs compte aviat. En grups gran és lent i poc eficient. Inexplicable per un DVA d’aquest preu, en aquesta dècada i que pretén ser punter en el tema de DVA.


Explicació extensa de les capacitats del DVA DSP PRO

Malgat tot, no negarem que el DSP PRO és un pepino. Però fa tantes coses que si no ens organitzem una mica, ens perdem en les seves possibilitats. Per tal de fer més còmode familiaritzar-te amb el teu DVA, et proposem un esquema comprensiu que podràs endur-te plastificat per tal d’anar provant. Només repetint hi ha veritable pràctica. Per que un DVA sigui realment efectiu en moments de nervis, cal que el tinguis molt apamat. Practica sovint!

En aquest esquema, les funcions i possibilitats del DSP PRO estan endreçades per una millor comprensió segons un criteri molt personal.

I està presentada segons dos paràmetres:

1. En primer lloc per ordre cronològic de l’activitat. Pot semblar estrany però serà molt més pràctic si te l’enduus plastificada. Et permetrà ubicar-te ràpidament en el moment adient durant la pràctica.
2. Per les posicions bàsiques de la clavilla, és a dir, Send / Search (emissió/recepció)

Hi ha tres paràmetres amb els quals t’hauràs de familiaritzar per començar. Hi ha:
– una clavilla amb les posicions off/emetre/rebre (off/send/search)
– dos botons amb les tecles scan i mark (escanejar i marcar). Els símbols ajuden, la banderola és la que usualment es fa servir als dva per marcar una víctima.
– si prem un botó més de 3” passen coses, diferent en funció del botó i la posició de la clavilla.

Abans de sortir

Si després de mirar la meteo, el bpa, els mapes, les webcams, la cheklist, encara et queda esma, perfecte, és el moment de treure l’esquema del teu DVA i recordar les seves capacitats, que són moltes. Com més vegades ho facis, més ràpida serà la mirada, més present ho tindràs a la memòria.

Abans de començar a caminar.

ENCENS EL TEU DVA:

1) Autochecking (auto comprovació)

1a) autocheck funcionament

Aquest aparell realitzarà en encendre’s un ‘autocheck’. Això significa que s’està un temps per assegurar-se que funciona correctament. Si alguna cosa va malament te’n adonaràs. Farà un bip i indicarà a la pantalla que hi ha un error. Si tot va bé, indicarà ok.

Ok / E4+bip

Atenció: no has de tnir ningú a menys de 5m.

1b) estat de les piles

Quan l’encenguis, probablement el posis en mode SEND. Al cap de pocs segons apareixerà les piles que queden i l’antena que està operant.

2) Comprovació del grup

Abans de reunir el grup, ves buscant cada acompanyant i apropa el teu dva al seu. Amb aquesta funció podràs veure quina variació de freqüència tenen cadascú respecte a la norma (457hz)

2a- posa el teu dva en SEARCH (ch a la pantalla) + SCAN, polsada durant un segons
Comences a fer un control individual dels dva. Els has de tenir a menys de 1m. T’indicarà quina variació de freqüència té el dva escanejar.

SEARCH (ch) + SCAN 3” = check variació freqüència.

Variació +/- 30hz ok
variació >; +/- 80hz …pbl

2b- posa el teu dva en SEND (ch a la pantalla) + MARK, pulsada durant un segons

SEND (ch) + MARK 3” = check dels dva a menys 1m.

T’indicarà si no capta res (ch), la distància a la que capta (0,6) o si el dva emet fora de les normes de seguretat. Si hi ha moltes figures humanoides dibuixades, és que en detecta varis.

2c- posa el teu dva en SEND (ch a la pantalla) + SCAN, polsada durant un segons

SEND (ch) + SCAN 3” = check dels dva a menys de 5m

t’indicarà si els altres DVA estan en un marge acceptable (ok), si no ho estan (ER) o si porten un senyal contínua -portadora- (dibuix víctima)


EN RUTA:

Tens un inclinòmetre al DVA.

SEND ( sense esperar CH) + SCAN 3” = inclinòmetre

recerca gossos i dva obsolets


EN RESCAT:

S’entén que estàs en SEARCH (recepció)

Si et trobes en l’horripilant escenari d’un multivíctimas, has de saber que:

Prement MARK, marques una víctima, amb el qual l’anul·les i pots anar per una altra.

Prement SCAN farà un escaneig de la zona i indicarà quantes víctimes hi ha a 5m/20/50m

SEARCH (ch) + MARK = escaneja dva zona

SEARCH (ch) + MARK + SCAN = cerca chip gossos i potser dva obsolets

ESQUEMA DVA DSP PRO

1) Autochecking (auto comprovació)
1a) autocheck: OK / E4 + bip sonor (ningú <5m)
1b) estat de les piles

2) Comprovació del grup
2a- Control dva individual (variació freqüència)

SEARCH (ch) + MARK 3” = variació freqüència dva.

2b- Control grup dva

SEND (ch) + MARK 3” = ch / 0,6 p.e. / ER

2c- check marges freqüència dva <5m

SEND (ch) + MARK 3”

Inclinòmetre

SEND ( sense esperar CH) + SCAN

EN RESCAT : estàs en SEARCH

SEARCH + MARK anul·lar senyal víctima trobada

SEARCH (ch) + SCAN = victimes a 5m/20/50m

SEARCH (ch) + MARK + SCAN = chip gossos ¿+ dva obsolets?